De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitrekenen van 32 tot de macht drie vijfde

Beste wisfaq.nl,

Stel: ik wil 323/5 uitrekenen, (dus 32 tot de macht drie vijfde).

Wat ik doe is: 32 tot de macht 3, dat is 1024. Dan zoek ik een getal wat door de macht 5 mij 1024 geeft. Dat is 4.

Dan nu de vraag:
Is er een manier om de zoektocht naar het getal ( iets tot de macht 5 is 1024) te vinden? Op het moment gok ik ergens, en stel ik bij of ik hoger of lager moet gaan. Dus bijv. 35=243 en 55=3125 dus ik moet ergens daartussen zijn, en dan probeer ik 45 wat me het juiste antwoord geeft.

Is er een efficiëntere manier?

Mijn excuses als dit ergens op de website al staat, ik wist niet zo goed waar ik moest zoeken.

Met vriendelijke groet,
Rena

Rena
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 oktober 2015

Antwoord

Wat je doet is op zich helemaal niet zo gek, maar je opmerking 'ik gok ergens' betekent dat je beter naar een degelijker aanpak kunt overstappen.
Je weet ongetwijfeld dat 32 gelijk is aan 25 ? En dan zie je meteen dat de exponenenten 3/5 en 5 prima met elkaar samengaan. Je krijgt namelijk 23 = 8 (want 3/5 x 5 = 3)
Overigens: 323 is heel veel meer dan jouw 1024 en met dit soort grote getallen wordt het écht gokken!

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 12 oktober 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3