De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omtrek van een cirkel

Beste meneer,

Kunt u aub uitleggen hoe ik de omtrek van figuur B en C kan uitrekenen? Ik snap het antwoord in het boek niet.



Figuur B is een cirkel waarvan je een 1/4 van de cirkel moet uitrekenen. De straal van deze kwart cirkel is 6 m.

Figuur C is een rechthoek van 12 m bij 6 meter. Links en rechts is er een halve maan eruit gehaald.

Ik hoop dat u mij de stappen kunt uitleggen. Het antwoord moet in 2 decimalen nauwkeurig.

maike
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 12 oktober 2015

Antwoord

De formule voor de omtrek van een cirkel is:

omtrek=$\pi$·diameter of omtrek=2·$\pi$·straal

figuur B



De omtrek van een cirkel met een straal van 6 meter zou gelijk zijn aan 2·$\pi$·6=12$\pi$. Maar bij figuur B gaat het om een kwart cirkel dus de lengte van het cirkelboogje is een kwart van de omtrek van de cirkel. Dat is dan gelijk aan 3$\pi$.

De omtrek is dan gelijk aan 12+3$\pi$ meter en dat is ongeveer gelijk aan 21,42 m.

figuur C



Met de twee halve cirkels kun je een cirkel maken met een doorsnede van 6 m. De omtrek van een cirkel met een doorsnede van 6 meter is gelijk aan 6$\pi$.

De omtrek van figuur C is dan gelijk aan 24+6$\pi$ en dat is ongeveer gelijk aan 42,85 m.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 12 oktober 2015
 Re: Omtrek van een cirkel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3