Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee halve parabolen

Hoi,

Ik moet de exacte oppervlakte tussen 2 parabolen en een lijn algebraïsch berekenen.

Dit is de opgave (het gaat om 18):Dit is de uitwerking (18 staat helemaal onderaan):Ik begrijp de eerste drie stappen, maar als ik dan 2 - 1 als x invul bij de eerste primitieve, en 4 - 2 als x bij de tweede primitieve, dan loop ik vast. De stap tussen 2/3 en 4 begrijp ik dus niet. Kunt u me hiermee helpen?

tijl
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 juni 2015

Antwoord

q75904img1.gif

\eqalign{ & \int\limits_{x = 1}^2 {x^2 - \sqrt x } \,\,dx + \int\limits_{x = 2}^4 {6 - x - \sqrt x } \,\,dx \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 + \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 \cr & I. \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 = \frac{1} {3} \cdot 2^3 - \frac{2} {3} \cdot 2^{\frac{3} {2}} - \left( {\frac{1} {3} \cdot 1^3 - \frac{2} {3} \cdot 1^{\frac{3} {2}} } \right) \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 = \frac{8} {3} - \frac{4} {3}\sqrt 2 - \left( {\frac{1} {3} - \frac{2} {3}} \right) \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 = \frac{8} {3} - \frac{4} {3}\sqrt 2 + \frac{1} {3} \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 = 3 - \frac{4} {3}\sqrt 2 \cr & II. \cr & \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = 6 \cdot 4 - \frac{1} {2} \cdot 4^2 - \frac{2} {3} \cdot 4^{\frac{3} {2}} - \left( {6 \cdot 2 - \frac{1} {2} \cdot 2^2 - \frac{2} {3} \cdot 2^{\frac{3} {2}} } \right) \cr & \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = 24 - 8 - \frac{{16}} {3} - \left( {12 - 2 - \frac{4} {3}\sqrt 2 } \right) \cr & \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = 10\frac{2} {3} - \left( {10 - \frac{4} {3}\sqrt 2 } \right) \cr & \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = 10\frac{2} {3} - 10 + \frac{4} {3}\sqrt 2 \cr & \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = \frac{2} {3} + \frac{4} {3}\sqrt 2 \cr & III. \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 1}^2 + \left[ {6x - \frac{1} {2}x^2 - \frac{2} {3}x^{\frac{3} {2}} } \right]_{x = 2}^4 = 3 - \frac{4} {3}\sqrt 2 + \frac{2} {3} + \frac{4} {3}\sqrt 2 = 3\frac{2} {3} \cr}





Als je uitwerkingen zoekt van eindexamens dan kan je ook 's kijken op:


Zie wiskunde B1, vwo in 2004

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 juni 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics