De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Voor welke waarden van parameter is de grafiek een lijnstuk?

 Dit is een reactie op vraag 75716 
Hallo, bedankt voor uw snelle antwoord.

Helaas begrijp ik het nog niet echt :( ik heb geprobeerd de vergelijking sin(x)=-cos(x-p) op te lossen maar ik weet eigenlijk niet hoe dit aan te pakken. Ik vind die extra onbekenden (de p) altijd zo lastig!
Ik had de sin(x) omgeschreven naar cos(x-1/2$\pi$) maar daar kwam ik niet verder mee...

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Julia
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 27 mei 2015

Antwoord

Hieronder zie je de grafiek van y=sin(x) en y=cos(x).

q75719img1.gif

blauw: y=sin(x)
rood: y=cos(x)

Hoe moet je nu de rode grafiek van y=cos(x) verschuiven zodat je een lijnstuk krijgt? Je moet de grafiek dan een 1/2$\pi$ naar links verschuiven.

q75719img2.gif

't Zelfde doe je voor zo'n groot mogelijk bereik. Je moet dan de rode grafiek een 1/2$\pi$ naar rechts verschuiven.

Nu kun je hetzelfde doen voor y=sin(x) en y=-cos(x-p). Wat moet je voor p nemen als...

Zou dat lukken?



Naschrift

Achteraf gezien lijkt zo'n vergelijking oplossen niet echt nodig. Maar 't kan natuurlijk wel. Vraag er nog maar 's naar als je dat graag wilt zien.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 28 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3