Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe groot is de correlatie?

Beschouw 2 discrete variabelen X en Y met waarden in {0,1,2}, waarbij p(x,y) = 1/3 als (x,y) = (0,0), (1,1), (2,0) en 0 elders.
Hoe groot is de correlatie tussen X en Y?

oplossing=0, want E(X)=1, E(Y)=1/3 en E(XY)=1/3, dus Cov(X,Y)=0. De correlatie is bijgevolg ook 0.

Mijn vraag hierbij: E * E[Y] mag je toch niet vermenigvuldigen want ik veronderstel dat ze gedaan hebben om aan E[XY]= 1/3 te komen (want E=1en E[Y]=1/3) Dit omdat de variabelen toch niet onafhankelijk en deze formule mag je toch alleen maar gebruiken als X en Y onafhankelijk zijn? Dus ik begrijp dan dus ook niet hoe je aan een correlatie van 0 komt.

Justie
Student universiteit België - zaterdag 23 mei 2015

Antwoord

Correlatie 0 is niet equivalent met onafhankelijk; dat laat deze opgave zien: De kans dat XY=0 is 2/3 en de kans dat XY=1 is 1/3 en dus geldt E[XY]=0\cdot\frac23+1\cdot\frac13= \frac13.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics