De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Deelbaarheid

 Dit is een reactie op vraag 75492 
Hallo,

Zou je dit nog wat meer kunnen uitleggen? Ik zie het nog niet in hoe je hieraan komt.

Alvast bedankt

Jolien
Student universiteit - donderdag 21 mei 2015

Antwoord

Als je de staartdeling uitvoert vermenigvuldig je $q^b-1$ met $q^{a-b}$: dat geeft $q^a-q^{a-b}$, dat trek je van $q^a-1$ af en het resultaat is dan $q^{a-b}-1$. Gevolg:
$$
q^a-1 = q^{a-b}(q^b-1) + q^{a-b}-1
$$
Nu ga je verder met $q^{a-b}-1$. Na $k$ stappen houd je $q^r-1$ over.
Bijvoorbeeld, als we $q^{12}-1$ delen door $q^5-1$ gebeurt er dit:

Stap 1: $q^{12}-1 = q^7(q^5-1) + q^7-1$
Stap 2: $q^7-1 = q^2(q^5-1)+q^2-1$
Nu zie je: $q^{12}-1 = (q^7+q^2)(q^5-1) + q^2-1$.
Als je $q^{15}-1$ door $q^5-1$ deelt komt de deling wel mooi uit.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3