De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Modulo rekenen

 Dit is een reactie op vraag 75500 
Bedankt! Eerste methode is toch wel veel rekenwerk zonder GRM. Die laatste stap in de tweede methode is dus eigenlijk: als a⁄c en als b⁄c dan ab⁄c, maar klopt het dat dit alleen juist is als a en b onderling priem zijn?

OPA
3de graad ASO - dinsdag 5 mei 2015

Antwoord

Veel rekenwerk?
61·61=3721
3721-1·2340=1391
1391·61=84241
84241/2340=36,...
84241-36·2340=1
Dus 712 mod 2340=1

Nee, helaas kloppen jouw 'conclusies' voor methode 2 niet.
Voor het algemene geval heb je een aparte stelling nodig: Chinese reststelling. Ik neem echter aan dat je die niet hoeft te kennen.
In dit geval zijn alle moduli gelijk aan 1 wat het veel simpeler maakt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3