De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Modulo rekenen

Hoe bereken je 712(mod 2340) (zonder GRM)? Ik dacht aan de kleine stelling van Fermat, maar 2340 is geen priemgetal? Dan dacht ik een macht van 7 te zoeken die dicht bij 2340 ligt, maar dat lukt ook niet?

OPA
3de graad ASO - maandag 4 mei 2015

Antwoord

74=2401
2401=61 mod 2340
Je kunt nu volstaan met 613 mod 2340 uit te rekenen

Een andere mogelijkheid is 2340 te ontbinden in factoren:
4·5·9·13
712 mod 13 =1 (Fermat)
712 mod 4=312 mod 4=1
712 mod 5=212 mod 5=1
712 mod 9=(73 mod 9)3=13=1
Aangezien 712= 1 mod (4,5,9,13) is 712 mod 2340 gelijk aan 1

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 mei 2015
 Re: Modulo rekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3