De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zwaartepunt van omwentelingslichaam

Hoi, ik heb een vraag over het zwaartepunt van een omwentelingslichaam berekenen.

Ik heb de formule f(x) = e^2x en die wordt ingesloten door x = 1, x = 2 en de x-as. De vraag is om het zwaartepunt te berekenen bij rotatie om de y-as.

Hoe moet ik dit aanpakken? Ik kan het nergens in mijn boeken en op internet vinden (mijn leraar heeft de vraag zelf gemaakt namelijk).

Dianne
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 april 2015

Antwoord

Hallo Dianne,

Ik hoop dat je voldoende papier hebt en deelberekeningen overzichtelijk noteert, want het wordt een hele berekening !

In de figuur zie je een schets van de functie, het groene vlak wordt gewenteld rond de y-as.

q75347img1.gif

Vanwege symmetrie ligt het zwaartepunt op de y-as, dus de x-coördinaat van het zwaartepunt is nul. We hoeven dus alleen de y-coördinaat van het zwaartepunt te berekenen.

Waarschijnlijk heb je wel formules geleerd over omwentelingslichamen om de horizontale (x-)as. Om hierbij aan te sluiten, verwissel ik de horizontale en de verticale as, zie de linker figuur hieronder.

q75347img2.gif

Dan is het ook wel handig om x als functie van y te schrijven in plaats van andersom:

y = e2x
ln(y) = 2x
x = 1/2ln(y)

Tot slot verwissel ik de naam van de variabelen (x wordt y en andersom). Dit is niet echt nodig, maar zo zijn we het gewend, dat scheelt weer vergissingen.

Nu is de vraag: bereken de x-coördinaat van het zwaartepunt van het omwentelingslichaam dat ontstaat bij omwenteling rond de x-as.

Om dit op te lossen, bekijk ik de 4 vlakdelen I, II, III en IV, zie deze figuur:

q75347img7.gif

Het omwentelingslichaam ontstaat door eerst alle vlakdelen te wentelen om de x-as, en daar weer van af te trekken de omwentelingslichamen van de vlakdelen III en IV. Van alle omwentelingslichamen heb ik nodig:

  • de inhoud
  • de plaats van het zwaartepunt
Eerst maar eens de vlakdelen I en III wentelen. Dit levert een cilinder met straal 2 en hoogte e2. De inhoud van een cilinder berekenen we met pr2h, dus:

InhoudI+III = p22.e2 = 4pe2

Op gelijke wijze vind ik:

InhoudIII= pe2, dus:

  • InhoudI = 3pe2
  • InhoudIII = pe2
De zwaartepunten van I en III liggen op de halve hoogte, dus:
  • xzI=1/2e2
  • xzIII=1/2e2
Ook de inhoud van II+IV en het zwaartepunt vinden we met de formule voor een cilinder:

  • InhoudII+IV = 4p(e4-e2)
  • xz II+IV = 1/2(e4+e2)
Dan de inhoud van IV. Hiervoor moeten we een integraal opstellen:

InhoudIV = òpy2·dx

Dus:

InhoudIV = ò(1/2ln(x))2.dx, x van e2 tot e4

Het is even rekenen, maar je vindt:

  • InhoudIV = 1/2pe2(5e2-1)
Dan het lastigste stuK: het zwaartepunt van IV. Hiervoor geldt de formule:

q75347img4.gif

Uitleg over deze formule vind je bij Zwaartepunt van een omwentelingslichaam. Voor jouw situatie moet je dus berekenen:

q75347img5.gif

Na vereenvoudigen wordt dit:

q75347img6.gif

Het is weer even rekenen, maar ik vind uiteindelijk:

q75347img8.gif

Tot slot nog even de inhoud en het zwaartepunt voor allevier de vlakken samen:

  • Inhoudtotaal=p22e4 = 4pe4
  • xz totaal=1/2e4
Nu hebben we alle 'ingrediënten' verzameld. We moeten de deelvolumes en deelzwaartepunten nog combineren. In het algemeen kan je deelvolumes en deelzwaartepunten op deze manier combineren tot één totaalvolume en totaalzwaartepunt:

Itotaal·xz totaal = I1·xz1 + I2·xz2 + I3·xz3 + ...

Hier geldt dus:

Itotaal·xz totaal = II+II·xz I+II + IIII·xz III + IIV·xz IV

dus ook:

II+II·xz I+II = Itotaal·xz totaal - IIII·xz III - IIV·xz IV

Het gevraagde zwaartepunt van I+II vinden we dan met:

q75347img9.gif

Nu is het zaak om alles netjes in te vullen, dan moet het gevraagde zwaartepunt eruit komen.

Lukt het hiermee?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 april 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3