De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule omschrijven van 2 naar 1 variabele

In een uitwerking hebben ze:

x = 0.6·cos(theta) + 0.3·cos(phi)
0.6·sin(theta) = 0.15 + 0.3·sin(phi)

En hier maken ze van:

x = 0.6·cos(theta) + 0.3·√2·sin(theta) - 4·(sin(theta))2 + 0.75

Hoe doen ze dat?

Noah
Student universiteit - vrijdag 13 maart 2015

Antwoord

Beste Noah,

De vergelijking $0.6\sin\theta = 0.15 + 0.3\sin\phi$ kan je oplossen naar $\sin\phi$:
$$\sin\phi = 2\sin\theta-0.5 \Rightarrow \sin^2\phi = 4\sin^2\theta-2\sin\theta+0.25$$
Gebruik dan de hoofdformule $\sin^2\phi + \cos^2\phi = 1$ om in bovenstaande gelijking $\sin^2\phi$ te vervangen door $1-\cos^2\phi$ en los op naar $\cos\phi$; deze uitdrukking kan je nu invullen op de plaats van $\cos\phi$ in de eerste vergelijking.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 13 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3