De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omvormen van formules

Beste,
Ik zou graag een verbetering hebben voor mijn volgende gemaakte oefeningen. Zouden jullie graag me willen bevestigen of ik op de goeie weg ben?
MVG,
Louise

Dat zijn de oefeningen :

1)
1/f=1/v + 1/b $\to$ f=? ; v=?; b=?
oplossing volgens mij :
f?: v+b=f
v?: f/b=v
b?: f/v=b

2)
1/x +1/y=1 $\to$ x=?;y=?
x?: 1+1/y
y?: 1+1/x

3)
a/b=c/d $\to$ a=?; b=?
a?: b.c/d
b?: a.c/d

Ik heb nog een oefening dat ik echt niet begrijp wat ik met de haken en groten haakjes moeten doen, zou er iemand me een hulplijn kunnen geven?

3/4 -(6+ 2x-1/3 -(1/3 -x-8/2))=0 dit is gewoon een oefeningen om op te lossen in de getalverzameling R.

MVG

Louise
2de graad ASO - dinsdag 17 februari 2015

Antwoord

Bij 1) zal ik er een voordoen. Dan moet je de andere twee zelf kunnen. Kijk maar 's goed!

$
\eqalign{
& \frac{1}
{f} = \frac{1}
{v} + \frac{1}
{b} \cr
& \frac{1}
{f} = \frac{b}
{{vb}} + \frac{v}
{{vb}} \cr
& \frac{1}
{f} = \frac{{b + v}}
{{vb}} \cr
& f = \frac{{vb}}
{{b + v}} \cr}
$

2)
Idem!

$
\eqalign{
& \frac{1}
{x} + \frac{1}
{y} = 1 \cr
& y + x = xy \cr
& xy - x = y \cr
& x\left( {y - 1} \right) = y \cr
& x = \frac{y}
{{y - 1}} \cr}
$

3)
$
\eqalign{a = \frac{{bc}}
{d}}
$ is juist... maar bij de tweede krijg je:

$
\eqalign{
& \frac{a}
{b} = \frac{c}
{d} \cr
& \frac{b}
{a} = \frac{d}
{c} \cr
& b = \frac{{ad}}
{c} \cr}
$

Je moet maar 's goed kijken hoe 't werkt en waarom het zo werkt! Als er iets niet duidelijk is dan horen we 't wel...Het tweede deel van je vraag:

$
\eqalign{
& \frac{3}
{4} - \left( {6 + 2x - \frac{1}
{3} - \left( {\frac{1}
{3} - x - \frac{8}
{2}} \right)} \right) = 0 \cr
& \frac{3}
{4} - \left( {\frac{{17}}
{3} + 2x - \left( { - \frac{{11}}
{3} - x} \right)} \right) = 0 \cr
& \frac{3}
{4} - \left( {\frac{{17}}
{3} + 2x + \frac{{11}}
{3} + x} \right) = 0 \cr
& \frac{3}
{4} - \left( {\frac{{28}}
{3} + 3x} \right) = 0 \cr
& \frac{3}
{4} - \frac{{28}}
{3} - 3x = 0 \cr
& - \frac{{103}}
{{12}} - 3x = 0 \cr
& 3x = - \frac{{103}}
{{12}} \cr
& x = - \frac{{103}}
{{36}} \cr}
$

...en dat is een kwestie van haakjes wegwerken en gelijksoortige termen samennemen. Lukt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 17 februari 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie 3