De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Beste,

Ik zit in het 3de ASO in de richting wettenschappen-wiskunde en ik heb een vraag voor het vak wiskunde.

Ik begijp sommige oefeningen niet en ik zou graag een hulplijn krijgen want ik kan niet door! Het gaat meer specifiek over ontbinden in factoren en dit zijn de oefeningen die ik niet begrijp.

Kunnen jullie me helpen a.u.b?

1) 1/4 x2 + 52 =
2) 0.49 xy4 - 0.04x5 =

Alvast bedankt!
-Shanna

Shanna
2de graad ASO - zondag 18 januari 2015

Antwoord

Bij 1) staat 1/4x2+25. Daar kan je geen gemeenschappelijke factoren buiten haakjes halen. Het is ook geen merkwaardig product. Er valt niet veel te ontbinden helaas... Bedoelde je misschien 1/4x2-52?

Bij 2) is het vooral een kwestie van (zo groot mogelijke) factoren buiten haakjes zetten en dan hopen op iets moois...

0.49xy4 - 0.04x5 =
x(0.49y4-0.04x4) =
x(0.7y2+0.2x2)(0.7y2-0.2x2) =
x(0.7y2+0.2x2)(0.7y2-0.2x2)

Kortom: eerst gemeenschappelijke factoren buiten haakjes halen en dan 'checken' voor merkwaardige producten.

Ik neem aan dat je je merkwaardige producten kent:

(a+b)2=a2+2ab+b2
(a-b)2=a2-2ab+b2
(a-b)(a+b)=a2-b2

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 januari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3