De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rijen

Ik heb hier een opgave die ik niet helemaal snap.
A) bereken sommatie teken met boven aan 500 en onderaan i=0 en dan (2i+5)
B) bereken de som van alle 6 vouden kleiner dan 10000
C) bepaal de som van alles oneven getallen tussen 348 en 7834
D) bepaal het getal n zo dat 55945 de som is van alle natuurlijke getallen van 1 tot en met n.
E) van 5 opeenvolgende termen van een rekenkundige rij is de som 15 en het product 4368. Bepaal deze termen.

Hoe begin ik hieraan?

Alvast bedankt!

Mi
Student universiteit België - zondag 11 januari 2015

Antwoord

A. Dat is de som van een rekenkundige rij
B. Dat is de som van een rekenkundige rij
C. Dat is de som van een rekenkundige rij
D. Dat is de som van een rekenkundige rij
E. Dat is de som van een rekenkundige rij

Nou dat was mooi

De som van n termen van een rekenkundige rij is gelijk aan:

$
\frac{1}
{2} \cdot n \cdot \left( {eerste + laatste} \right)
$

..en daar moet je dan een eind mee kunnen komen.

Voorbeeld
Bepaal het getal n zodat 55945 de som is van alle natuurlijke getallen van 1 tot en met n.

Volgens de formule:

$
\frac{1}
{2} \cdot n \cdot \left( {1 + n} \right) = 55945
$

Oplossen en je weet wat je voor n moet nemen.

Zou dat lukken? Laat anders maar 's zien waar je vast vastloopt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 januari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3