De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Procenten

 Dit is een reactie op vraag 72797 
Beste Gilbert,

Dit begrijp ik, maar hoeveel is dan het percentage van 200€ naar 165€. Ik had iets gekocht en heb korting gekregen.

Normaal is deze korting toch 21 procent want 165·1.212121=200.

groetjes
Kris

kris
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 2 mei 2014

Antwoord

Beste Kris,

Het is belangrijk om te beseffen dat 21% betekent: 21/100e deel, maar van wat? Met andere woorden: wat noem je 100%?

In dit voorbeeld: de korting bedraagt €35,-. Dit is 17,5% van €200 (want 35/200 = 0,175), maar ook 21,2% van €165 (want 35/165 = 0,212). Je hebt dus 17,5% korting t.o.v. €200,- en tegelijkertijd 21,2% korting t.o.v. €165,-

Nog duidelijker wordt dit verschijnsel met dit voorbeeld: begin met €200,-. Verminder dit bedrag met 50%, je komt uit op €100,-. Om weer terug te komen op €200,- moet je die €100,- verhogen met 100%, niet met 50% (wat de oorspronkelijke vermindering was).

Kortom: bij berekeningen met procenten moet je altijd goed nagaan ten opzichte van welke waarde die procenten worden berekend.

Zie ook: Rekenen met procenten en groeifactoren.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 2 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3