De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe kom je tot dit antwoord?

Hi, ik heb een vraag:
Van een rekenkundige rij is gegeven t1+t3+t5+t+7=36 en t+2+t4+t6+t8=52. Bereken t1,v en s8. Het antwoord is t1=-3, v=4en s8=88. Maar ik kan maar niet afleiden hoe ze hier aan komen want volgens mij heb je toch 2 gegevens nodig om dit op te lossen?
Bedankt!

sharon
Student hbo - zaterdag 12 april 2014

Antwoord

Beste Sharon,

Een rekenkundige rij is gegeven door:
$
t_n = t_{n - 1} + v
$
Waarbij v een constant getal is.

En dus geldt:
$
\begin{array}{l}
t_1 = t_1 \;v = v \\
t_2 = t_1 + v \\
t_3 = t_2 + v = t_1 + 2v \\
t_4 = t_3 + v = t_1 + 3v \\
t_n = t_1 + (n - 1)v \\
\end{array}
$

$
\left\{ \begin{array}{l}
t_1 + t_3 + t_5 + t_7 = 4t_1 + 12v = 36 \\
t_2 + t_4 + t_6 + t_8 = 4t_1 + 16v = 52 \\
\end{array} \right\}t_1 = - 3\;v = 4
$

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3