De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Modulo: multiplicatieve inverse

 Dit is een reactie op vraag 72674 
Bedankt voor de uitleg.
Echter begrijp ik het nog niet helemaal:

Volgens de uitwerkingen die ik heb verkregen is -125 congruent 146 (mod 271) en -414 congruent 2899 (mod 3313). De getallen -125 en -414 zie ik inderdaad terug in uw berekening: hoe zijn deze tot stand gekomen?

Nogmaals bedankt.

Tommy
Student hbo - donderdag 10 april 2014

Antwoord

Zie de link; daar wordt uitgelegd hoe je de ggd van twee getallen als `lineaire combinatie' van de twee getallen kunt op schrijven.
Bij $3313$ en $8$ gaat dat snel: $3313=414\cdot8+1$, en dus geldt $\mathrm{ggd}(8,3313)=1$ en ook $1=3313-414\cdot 8$.

Zie Wikipedia: Algoritme van Euclides

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3