De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Patroon bol van 150 cm doorsnede in 8 stukken maken?

 Dit is een reactie op vraag 72207 
Hoi wiskunde goeroes,

Toevallig ben ik voor mijn kleuterjuf vrouwtje hetzelfde aan het uitzoeken. Maar je bent me kwijt bij de formule S = 75 x a (hoek in radialen)

Ik heb volgende vraagjes:
1. Waar komt die 75 vandaan?
2. Hoe ben je tot die waarden in dat tabelletje geraakt? Heb het zelf in excel geprobeerd, maar moet iets hebben fout gedaan:
hoek van 5 graden -- =COS(RADIANS(5)) * 58,9 = 58,7
hoek van 10 graden -- =COS(RADIANS(10)) * 58,9 = 58,0
Wat doe ik verkeerd?


Bedankt voor de extra hulp :-)

gr,
Tom

Tom Va
Ouder - maandag 31 maart 2014

Antwoord

Beste Tom,

Het getal 75 is de straal van de bol. In dit geval ging het om een bol met diameter 150 cm. De straal is de helft hiervan, dus 75 cm.

Wat betreft jouw berekening en mijn tabelletje: beide zijn goed. Het verschil zit erin dat jij rekent met stappen van hoek a met 5 graden, ik reken met stappen van lengte s ter grootte van 5 centimeter. Wanneer jij de stroken stof zou willen uitknippen, moet je dus eerst nog berekenen welke lengtes s horen bij de door jou gekozen hoeken van 0, 5, 10 graden enz.

Om een lang verhaal kort te maken, zal ik de algemene formule afleiden voor een bol met doorsnede D en n stroken:

Lengte van elke strook:
L = halve omtrek = 1/2×$\pi$×D

Grootste breedte van elke strook:
Bmax = 1/n×omtrek = ($\pi$×D)/n

Dan de breedte Bs van een strook op hoogte S boven de evenaar, gemeten langs de omtrek (dus S is de daadwerkelijke lengte stof).
Voor S geldt:
S = 1/2D×a, dus:
a = 2S/D

Bs = Bmax×cos(a), dus:
Bs = Bmax×cos(2S/D)

Bs = $\pi$×D/n×cos(2S/D)

Hierin is:

  • Bs = breedte van een strook op s centimeter boven de evenaar, gemeten langs de omtrek;
  • n = aantal stroken;
  • D = diameter (=doorsnede) van de bol
Met deze formule kan je voor elke gewenste hoogte S (gemeten langs de omtrek)de bijbehorende breedte Bs vinden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics