De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lesliematrices

In de volgende tabel staat informatie over de populatie okapi's
                             1/1/2002        1/1/2003
kalveren (0 - 1 jaar) 140 148
eenjarigen 120 126
volwassenen (2 jaar of ouder) 740 694
15% van de eenjarigen sterft binnen het jaar en alleen de volwassenen kunnen nakomelingen krijgen.
  1. Hoeveel % van de volwassenen stierf in 2002?
  2. As je aanneemt dat een volwassen okapi en een eenjarige evenveel kans hebben om te overleven, hoeveel procent van de okapi's stierf er dan door ouderdom?
  3. Kan je hieruit de gemiddelde leeftijd van een okapi raden?
Vraag 1
Lukt : 15% van de eenjarigen sterft dus 0,85 · 120 = 102 worden volwassen. Het aantal volwassenen zou dus 740 + 102 = 842. Er zijn er echter 694 dus 842 - 692 = 148 zijn er gestorven van ouderdom en dit is 20%.

Vraag 2
Overlevingskans van volwassenen en eenjarigen = 15% dan weet je dus dat 5% gestorven is van ouderdom.

Vraag 3
Kan ik niet aan beginnen.

Karin
3de graad ASO - donderdag 9 januari 2014

Antwoord

Bij vraag 3 ken je de sterftekans. Dat lijkt me dan een voorbeeld van een geometrische verdeling. Neem p=0,2 en noem 'dood gaan' een succes. Wat is dan de verwachtingswaarde? Volgens Wikipedia is dat dan 5. Ze waren al tweejarig, dus ik zou 'gokken' op een gemiddelde leeftijd van 7 jaar. Zoiets.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3