De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Fibonacci via Z-transformatie

 Dit is een reactie op vraag 71832 
het Z-beeld van f(n+k) is toch:
$\sum$n=0+$\infty$ f(n+k)/z(n)
?

Dries
Student universiteit België - vrijdag 3 januari 2014

Antwoord

Als je met $z(n)$ gewoon $z^n$ bedoelt dan heb je gelijk, als je wat anders bedoelt dan niet.
In mijn vorige antwoord moet je dan alle positieve machten door negatieve machten vervangen (ik verwarde de $z$-transformatie met genererende functies).
Ook komt $1/(z-\alpha)$ er wat anders uit te zien:
$$
\frac1{z-\alpha} = \frac1z\frac1{1-\frac\alpha z} = \frac1z\sum_{n=0}^\infty\left(\frac\alpha z\right)^n
$$

Zie Wikipedia: Z-transformatie

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3