De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vectoren en coordinaten

 Dit is een reactie op vraag 71366 
moet ik bij opgave a de vector AB in het negatieve gedeelte van het assenstelsel tekenen? want als ik eerst de punten uitteken, kom ik niet in het negatieve? want jij schrijft je gaat 3 naar links en 2 naar boven

jejej
3de graad ASO - maandag 11 november 2013

Antwoord

In een aantal reacties geef je aan dat je de tekening niet kunt maken, met enkele aanvullende vragen. Ik laat zien hoe je vraag b kunt aanpakken.

Het assenstelsel ziet er zo uit:

q71372img1.gif

Ik heb de vectoren AC en AD getekend. Je moet deze vectoren optellen. Hiervoor maak je een parallellogram zoals je in de figuur ziet. Je kunt ook zeggen: op de punt van vector AC teken ik eenzelfde vector als AD: evenwijdig en even lang. Andersom mag ook: op de punt van AD teken je eenzelfde vector als AC. In beide gevallen kom je in punt F terecht.

Je vroeg of je helemaal niet hoeft te rekenen met formules. Je moet de coördinaten van F wel berekenen, maar met de tekening zie je gelijk wat de formules zijn:
  • xF=xA+ (xC-xA) + (xD-xA)
    dus:
    xF=3 + (6-3) + (17/2-3)
  • yF=yA+ (yC-yA) + (yD-yA)
Je vroeg ook of vector AB in het gebied links van de y-as ligt. Het antwoord is: nee. Punt B ligt op de y-as, AB loopt van A naar B.

Maak je zelf de berekening af en probeer je zelf de tekening te maken voor vraag a en vraag c?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 november 2013
 Re: Re: Vectoren en coordinaten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3