De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wijnvaten liter en kg

Goedemorgen,

Een wijnvat van 225 liter weegt leeg 54 kg en vol 297 kg.
Stel een passende formule op waarmede we de hoeveelheid wijn W kunnen uitrekenen als we de massa M van het vat kennen en bereken dan:

1- aantal liter bij vaten die 100 en 200 kg wegen.
2- Hoeveel weegt een halfvol vat?

Ik probeerde al een en ander zoals.
W(in liter) = 225/297M+54 (M in kg)
100 kg levert dan 129 liter wijn en een vat van 200 kg levert 204 liter
Een halfvol vat bevat 112.5liter 112,5=0.75M+54 en
M =78 kg
Maak ik ergens een fout of moet het toch een exponentiële vergelijking worden?
Groeten

Rik Le
Iets anders - zaterdag 19 oktober 2013

Antwoord

Beste Rik,

Een leeg vat weegt 54 kg, als we dit vullen weegt dit 297 kg. De wijn die we erin hebben gedaan, weegt kennelijk (297-225)=243 kg.
Hiervoor hebben we 225 liter nodig, kennelijk is het gewicht van de wijn 243 kg per 225 liter, dus (243/225)=1,08 kg/liter.

Het gewicht van een vat is dan:
54 kg plus 1,08 keer het aantal liters.

De rest zal dan wel lukken, denk ik?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 oktober 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3