De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Talstelsel

 Dit is een reactie op vraag 14932 
Wij moeten deze vraag ook oplossen, maar met behulp van de discriminant. Hoe doe je dat dan? Als tip kregen we dat we 341 moesten bekijken als 3Hondertallen + 4Tientallen + 1Eenheid
Iemand die me dit kan uitleggen?

Joppe
2de graad ASO - zaterdag 12 oktober 2013

Antwoord

De vraag was: In welk getallenstelsel geldt: 172=341
Neem 's aan dat dit geldt in het p-tallig stelsel. Er geldt dan:

(1·p1+7·p0)2=3·p2+4·p1+1·p0
(p+7)2=3p2+4p+1

...en dat lijkt wel een tweedegraadsvergelijking. Oplossen geeft je de waarde van p. Je hebt daarbij de ABC-formule (of de discriminant) niet echt nodig.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 oktober 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3