De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken je de hoek tussen twee lijnen

Geg: y1=$\frac{3}{5}$x+1 en y2=3x-1 bereken de hoeken tussen y1 en y2

Welke hoek bedoelen ze hier? En moet je ze eerst per sé schetsen of kan je het ook algebraisch oplossen?

moed
Leerling mbo - donderdag 3 oktober 2013

Antwoord

Het gaat om de (kleinste) hoek $\gamma$ tussen twee rechten:

q71046img1.gif

Omdat je de richtingscoëfficiënten kent ken je de grootte van de richtingshoeken van y1 en y2. Noem die hoeken $\alpha$ en $\beta$.

q71046img2.gif

Nu geldt dat $\gamma$ is gelijk aan de kleinste hoek van $\left| {\alpha - \beta } \right|$ en $180^\circ - \left| {\alpha - \beta } \right|$.

q71046img3.gif

Zie Hoek berekenen van twee lijnen voor een voorbeeld.
Zie eventueel ook Wat is een richtingshoek?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 oktober 2013
 Re: De hoek tussen twee lijnen 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb