De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een rekenkundige rij

hi wisfaq
ik heb een vraag opgave is a=3 ,v=2, s=48
bereken n en L
mijn antwoord L=a+(n-1)v
L= 3+(n-1)2 dat wordt dan L= 3+2n-2 dat is dan weer L=2n -1
en ja nu zit ik met twee onbekenden en kan niet verder
hoop dat jullie me kunnen helpen
bedankt

sharon
Student hbo - vrijdag 2 augustus 2013

Antwoord

Hallo Sharon,

Begrijp ik goed dat het hier gaat om een rekenkundige rij van n termen, waarvan L de laatste term is en de som van de termen gelijk is aan 48? Dan heb je nog een formule die je kunt gebruiken:

som = 1/2n×(eertse term + laatste term)

Hiermee krijg je twee vergelijkingen met twee onbekenden, dit is oplosbaar. Je moet dan geen rekenfout maken bij het uitwerken van je vergelijking voor de laatste term L. De juiste vergelijking is:

L=2n+1 (en dus niet -1)

Lukt het hiermee?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 augustus 2013
 Re: Een rekenkundige rij 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3