De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Modulo rekenen

Ik zit vast bij een som over modulo rekenen.
Ik heb berekend dat 2005=3 mod7.
Hoe is 2005^2005 dan te schrijven in de modulo vorm? Intuitief zeg ik 2005^2005=3mod7, maar ik weet niet hoe ik dit kan laten zien.

Roos
Student hbo - zaterdag 18 mei 2013

Antwoord

Aangezien 7 priem is zegt de kleine stelling van Fermat dat voor iedere a met gcd(a,7)=1 a^6=1 mod 7.
Dus 2005^6=1 mod 7.
Dus ook voor iedere k: 2005^(6k)=1 mod 7.
Voor k=334 geldt dat 6k=2004.
Dus 2005^2004=1 mod 7.
Daarna zal het wel lukken denk ik.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 mei 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3