Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Integreren van een functie

 Dit is een reactie op vraag 70188 
Heel hartelijk bedankt voor uw zeer verhelderend antwoord. Ik heb toch nog een vraagje. Hoe komt het dat ik, als ik de functie

(2*I)*zeta*A*sqrt(2*A*t-zeta**2-2*zeta*A-2*zeta*t-A**2-t**2)/(-2*A*t+zeta**2+2*zeta*A+2*zeta*t+A**2+t**2)**2

plot voor bv. A = 1 en zeta = 1 ik toch een negative plot krijg?

Alvast weer bedankt voor uw antwoord.

Ad van
Docent - dinsdag 30 april 2013

Antwoord

Kennelijk is door Maple bij het integreren gebruik gemaakt van complexe getallen (waarschijnlijk contourintegratie in het complexe vlak); daarbij moet een de tak van de wortel gekozen worden en die keuze kan negatief uitvallen. Het kan zoiets flauws als dit zijn:
i\sqrt{-x} = i\cdot i\sqrt{x} = -\sqrt{x}
(met een positieve x).
De remedie is eigenlijk niet blindelings op Maple's uitkomsten af te gaan maar die even te bestuderen (dat heb ik ook gedaan) en eventueel handmatig aan te passen. Het zou kunnen dat door aan te nemen dat de variabelen positief zijn Maple wel de juiste tak kiest; zie hiervoor het hulpscherm van het assume-commando.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 30 april 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics