De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Totiënt functie

Kan je 36 eens in de formule zetten? Ik weet dat de uitkomst 12 is en ik heb al de formule bekeken maar ik snap het niet al te goed ik denk wel dat ik het zal snappen als ik het uitgewerkt zie
$\phi$(36): 36(1 - 1/p1) ...

Jean
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 25 januari 2003

Antwoord

Splits 36 in zijn priemfactoren: 36 = 22 . 32
De formule geeft nu: $\phi$(36) = 36.(1 - 1/2).(1 - 1/3) = 12

Er moeten dus 12 getallen onder 36 zijn, die met 36 een GGD hebben die aan 1 gelijk is.
Het zijn: 1, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 25, 29, 31, 35

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 25 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3