De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Koordenvierhoek bewijzen zonder koordenvierhoekstelling te gebruiken

Hallo allemaal, ik ben nieuw hier en ik weet niet zo goed hoe ik deze opgave moet beginnen dus ik kopieer hem maar eventjes.

Gegeven vierhoek PQRS met hoek Q = hoek S = 90°.

Bewijs, zonder de koordenvierhoekstelling te gebruiken, dat vierhoek PQRS een koordenvierhoek is.

bedankt voor de reacties!!!!

Dieder
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 november 2012

Antwoord

Uit hoek Q=90° volgt dat driehoek PQR rechthoekig is.
Uit de (omgekeerde) Stelling van Thales volgt dan dat P Q en R liggen op de cirkel met middellijn PR.
Uit hoek S=90° volgt dat driehoek PRS rechthoekig is.
Dan volgt weer uit de (omgekeerde) Stelling van Thales: P,R en S liggen op de cirkel met middelliijn PR.
Dus liggen P,Q, R en S op een en dezelfde cirkel; dus is PQRS een koordenvierhoek.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 november 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3