De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functies in IR

Beste,

wat is het buigpunt van de functie y=-1/2(x+1)3-3 ??
In mijn map staat er (-1,-3), maar is p niet gelijk aan 1??

Bedankt

maya
2de graad ASO - woensdag 21 november 2012

Antwoord

De grafiek van deze functie komt af van de grafiek van y = x3.
Deze laatste heeft zijn buigpunt in (0,0).
Aan het stukje (x+1)3 in je gegeven functie kun je zien dat de grafiek van
y = x3 één stapje naar LINKS is geschoven. Het buigpunt schuift vrolijk mee en ligt dus nu al in (-1,0).
Die -1/2 ervoor is een vermenigvuldiging t.o.v. de x-as waardoor de grafiek weliswaar wat vervormt, maar niet verschuift.
En de -3 laat ten slotte de grafiek 3 stapjes zakken. Dus kom je echt in
(-1,-3) uit. Laat je GR eens werken, zou ik zeggen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 21 november 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3