De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onbepaalde vormen

Waarom is $0^\infty$ geen onbepaalde vorm (althans dat wordt nergens gesteld ) en $1^\infty$ wel ?

In het boek Vademecum van de wiskunde staat dat lim $1^\infty$ voor
x naar oneindig gelijk is aan 1. Welke vormen zijn eigenlijk
onbepaald ?

Ik dacht de volgende vormen:
0/0, 0·$\infty$, $\infty$/$\infty$, $\infty-\infty$, 00, $\infty$0 en dan $1^\infty$. Klopt dat ?
Bij voorbaat hartelijk dank !

J. Vri
Iets anders - vrijdag 8 juni 2012

Antwoord

Beste J,

We noemen $1^{\infty}$ een 'onbepaalde vorm' omdat voor twee functies $f$ en $g$ waarvoor $f$ naar 1 gaat en $g$ naar $+\infty$, de functie $f^g$ verschillende limieten kan hebben - dus niet noodzakelijk 1. Zie hier voor wat meer uitleg over deze onbepaalde vorm, ook over het geval $1^x$.

Voor twee willekeurige functies $f$ en $g$ waarvoor $f$ naar $0$ gaat en $g$ naar $+\infty$, gaat $f^g$ altijd naar 0; om die reden noemen we $0^{\infty}$ geen onbepaalde vorm maar kunnen we $0^{\infty}$ gelijk aan 0 stellen; om gelijkaardige redenen noemen we $(+\infty)+(+\infty)$ geen onbepaalde vorm, dat is immers opnieuw $+\infty$.

De andere vormen die je opnoemt zijn inderdaad allemaal onbepaalde vormen.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 juni 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3