De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

2e orde differentiaalvergelijking

Ik heb hier een 2e orde differentiaalvergelijking

Y'' + 25Y = C

De oplossing hiervan blijkt te zijn Y = Asin(5t)+Bcos(5t)+ C/25

De sinus- en cosinusterm begrijp ik, want dat is de homogene oplossing. Echter de C/25 term, waar halen we die vandaan? Ik zie wel dat die klopt als je hem invult, maar hoe verzin ik dit?

Groeten Bas

Bas Vi
Student universiteit - maandag 14 mei 2012

Antwoord

Beste Bas,

Bij dit type differentiaalvergelijking (lineair met constante coëfficiënten) en een rechterlid dat een constante is, kan je voor de particuliere oplossing een functie voorstellen die zelf ook een constante is; dus Y(t) = K met K een reëel getal.
Om de waarde van K te bepalen zodat deze aan de differentiaalvergelijking voldoet, kan je het gewoon invullen:

K'' + 25.K = C
25.K = C
K = C/25

Een particuliere oplossing is dus Y = C/25 en de som van de homogene met deze particuliere oplossing vormt de volledige oplossing.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3