De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snelheid op wielerbaan

Goede avond,
Op een wilerbaan van 500 meter fietsen 2 renners Rijden ze in dezelfde zin , dan haalt de ene de andere om de 10 minuten in. Rijden ze in tegengestelde richting dan kruisen ze elkaar elke 20 sec.Bepaal hun beider snelheid..

Benoem ik de snelheid van renner A: x en van renner B: y dan heb ik gedacht aan volgende vergelijkijgen:
500= x+10y
500= 20x+y
Uitwerken levert een snelheid van :
B:y=47,73 en A:x= 500-477,3= 22,7..
Maar deze antwoorden overtuigen mij niet erg ....
Er zal wel iets niet kloppen, vrees ik...
Groetjes
Rik

Rik Lm
Iets anders - woensdag 22 februari 2012

Antwoord

Hallo

Door het verschil in snelheid legt A na 10 min = 600 sec een afstand van 500 m meer af dan B, dus :
(x - y).600 = 500

Samen leggen ze na 20 sec een afstand af van 500 m, dus
(x + y).20 = 500

Dit geeft als oplossing :

x = 155/12 m/s en

y = 145/12 m/s

Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 februari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3