De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dichtheid en massa

Goede morgen,
een gals gevuld met water heeft een massa van 520 gram.n Hetr zelfde glas, gevuld met melk heeft 532 graam massa en een dichtheid van 1030 kgr/m3
Bepaal nu de massa van het ledige glas en de inhoud ervan.
Ik stel:
Massa M= dichtheid $\rho$·Volume V
dus in formule:M=$\rho$·V met RHO de dichtheid van water

Nu is :
0,520 =$\rho$1·V en 0,532=1030·V
Daaruit : 0,520/0,532=$\rho$/1030
waaruit $\rho$= (0,520·1030)/0,532=
$\rho$=1006,77 kg/m3(dichtheid van water.
Ik dacht altijd dat dat juist 1000 zou zijn...
Nu is M/$\rho$=V en V= 520/1006,78
V= 0,5165 of 516,5 gram....
NU geeft 520:0,5165=1.006776379 op of afgerond : 1.006778...
Hoe bepaal ik nu de massa van het lege glas...
En is de inhoud correct berekend ?
Ik weet dat dit zuiver natuurkunde is maar ik vinde deze vraag in een cursus Argument 3 de jaar (België)bij 'uitbreidingen 'van oefeningen en moeilijkheidsgraad.
Groetjes,
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 22 februari 2012

Antwoord

Dag Rik,
Het betreft hier weer gewoon een opgave die je m.b.v. een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden kunt oplossen.
De onbekenden zijn: de massa van het ledige glas en de inhoud van dat glas.
Noem die even m en I.
Voor de melk vind je dan de vergelijking 1030*I+m=0.532.
(I is dan in kubieke meters en m in kilogrammen).
Probeer nu zelf de vergelijking voor het water op te stellen en het stelsel op te lossen.
Het lijkt me dan dat je daarna de gevonden antwoorden nog zou kunnen herleiden tot zinnige eenheden in de context.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 februari 2012
 Re: Dichtheid en massa 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3