De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lokale extrema van functies van 2 variabelen

Hallo,

Kan u mij helpen met volgende oefening:

Bepaalde punten waar volgende functies een gebonden extremum bereiken. Geef telkens aan of het om een gebonden minimum of maximum gaat.

z = x + y met x2 + y2 = 1
Ik heb partiële afgeleide genomen van x, y en l
dan kom ik uit:
van x: 2 lx
van y: 2ly
van l: x2 + y2 = 1
dus l= 0 en x=y
Ik zit nu vast, kan u mij verder helpen?

Feline
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 10 januari 2012

Antwoord

Beste Feline,

Op basis van je gedeeltelijke uitwerking, vermoed ik dat je hiervoor de methode van de Lagrange-multiplicatoren gebruikt. Kijk je afgeleiden naar x en y nog eens na, je hebt toch niet alleen het stuk van de nevenvoorwaarde? Ook van de functie z = x+y zelf komt er toch een 1 als partiële afgeleide, zowel bij die naar x als bij die naar y.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 januari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3