De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Massatraagheid

Opgave
Een vliegwiel wordt in beweging gebracht door een massa van 10kg die naar beneden versnelt met 2 m/s2. De straal van de trommel waarrond de koord is gespannen, bedraagt 20 cm r=0.2m. Bereken het massa traagheids moment van de rond- draaiende delen en de trekkracht op de koord.
Im = 1,6 kg.m2; Ft = 80 N

a=2 m/s2. m=10kg
massatraagheidsmoment 1/2·mr2= 0.5·10·(0.2)2

Fm=m·g=10·10= 100N
F=m·a=10 ·2=20N
Fv=100-20=80N

pien
Student hbo - woensdag 30 november 2011

Antwoord

Hallo Pien,

Eigenlijk is dit een natuurkundevraag, toch zal ik je verder helpen.

De trekkracht in het koord heb je prima uitgerekend: Ftrek= 80 N.

De berekening van het massatraagheidsmoment is onjuist: je vult 'zomaar' de massa in die aan het koord hangt, het zou moeten gaan om de massa van de ronddraaiende delen.
In plaats hiervan gaat de berekening als volgt:

Moment van trekkracht op de trommel: M=Ft×r = 80×0,2 = 16 Nm
Hoekversnelling trommel: a=a/r = 2/0,2 = 10 rad/s2

Formule voor hoekversnelling: M = I×a (I = massatraagheidsmoment), dus:
I = M/a = 16/10 = 1,6 kg×m2

OK?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 30 november 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3