|
|
\require{AMSmath}
Bernoulli
Hallo, Ik moet de volgende differentiaalvergelijking oplossen: y' + y = y^(4)e^(2x) uiteindelijk kom ik als z(x) uit: (3/8)e^((7/3)x) + ce^((1/3)x) Maar dit klopt niet volgens mijn antwoordenblad, kan u mij helpen? Alvast bedankt, Feline
feline
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 21 oktober 2011
Antwoord
De vergelijking dy/dx + y = e2x.y4 vermenigvuldig je aan beide zijden met de factor -3y-4. Je krijgt dan: -3y-4.dy/dx - 3y-3 = -3e2x. Het linkerlid is nu precies d[y-3]/dx zodat je bent uitgekomen op een lineaire vergelijking in y-3. Het wordt iets inzichtelijker als we y-3 = u schrijven. Dan staat er namelijk du/dx - 3u = -3e2x. Los nu deze vergelijking op met de daarvoor bekende methode.
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 oktober 2011
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|