De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelling van Euler

Hoe pas ik de stelling van Euler toe als ik
1431607 mod 14 moet bepalen.
ik weet dat stelling:
a^(n) = 1 mod n is, maar dan.
Een soort gelijke moet ik doen met de stelling van Fermat.

Mike
Student hbo - zaterdag 11 januari 2003

Antwoord

Omdat 607 priem is, is GGD(1431,607) = 1
Ook geldt f(14) = 6.
Volgens Euler geldt dan: 143113º1(mod14)

607 = 6.101 + 1, zodat 1431607 = (14316)101.14311º1101.14311º1431(mod14)=3
Dit laatste kun je natuurlijk gewoon met een deling zien.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3