De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aardbevingen

Hallo Wisfaq,
De aardbeving van vandaag in Japan vertegenwoordigt een echte energetiosche explosie.
De kracht wordt gemeten door een formule die luidt als volgt:
1,5 M= log(E/(2,5*104) met M de magnitude volgens Richterschaal en E de energie in Joules...
Ik neem M=8,9, en stel vast na berekening dat :
1,5*8,9=log E/2,5*104
of E/(2,5*104)=10^1,5*8,9
E= 2,5*1044*10^1,5*8,9
E 5,60*10^17 Joules wat een enorme grote hoeveelheid aan energetische ontwikkeling vootrstelt.
De vrijgekomen energie is zo groot dat ik bijna twijfel aan mijn berekeningen ...
Groeten ,
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 11 maart 2011

Antwoord

De energie is inderdaad zo groot, zie ook op Wiki (engels)
Er zit wel een klein rekenfoutje:
E= 2,5·104·4·10(1,5·8,9) = (2,5 · 4) · 104+(1,5·8,9) = 10 · 1017,35 = 100,35·1018=2,28·1018

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 maart 2011



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3