De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gelijkheid bewijzen

Goedenmorgen,



Ze vragen om te bewijzen dat lijnstuk DE gelijk is aan lijnstuk CS.

Kan je hier congruentie op toepassen (en dan vanuit de driehoeken ABC en BED bovenstaand te concluderen?)

Met vriendelijke groet

Samant
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 februari 2011

Antwoord

Vanuit de punten E, D en C zie je lijnstuk AB onder dezelfde hoek van 60°.
Dat heeft als gevolg dat de vijf hoekpunten A,B,C,D en E op één cirkel liggen (Thales).
Dan is ÐDES = ÐA = 60° (zelfde boog) en idem ÐDCS = ÐABD = 60°
Het gevolg is dat ESCD parallellogram is enz.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 februari 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3