De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Veerconstante

De opdracht:

De kracht die nodig is om een veer in rust verder uit te trekken is recht evenredig met de lengte van dat deel dat al uitgerekt is. De evenredigheidsfactor noemt men de veerconstante. Stel dat een veer 10 cm lang is en er een kracht van 100 N nodig is om de veer 1 cm uit te rekken. Welke arbeid moet er dan verricht worden, wil men de veer uitrekken van 11 cm tot 12 cm?

De oplossing zou 150 J moeten zijn. Echter zie ik niet in op welke wijze men daar aan komt. (W = F · x, k = F/l als formules volgens mij, bij x en wel delta)

Jan
Overige TSO-BSO - zondag 3 oktober 2010

Antwoord

Beste Jan,

Zoals je al aangeeft, geldt er F=k·x, als x de uitwijking is. Hiermee kun je de veerconstante a uitrekenen. De arbeid is W=F·x, maar alleen als de kracht constant is. In jouw geval is de kracht niet constant, maar afhankelijk van x. Deze kracht zul je dus moeten integreren. Pas wel op dat je altijd met SI eenheden werkt!

Succes!

Bernhard
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 oktober 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3