De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cartetische vergelijking van een recht door een punt evenwijdig met x of y-as

Ik weet niet hoe heo je de cartetische vergelijking moet zoeken van de rechte door een punt evenwijdig met de x of y-as.
Voorbeeld: door P(4,0) en evenwijdig y-as.

Mateus
2de graad ASO - maandag 15 maart 2010

Antwoord

Lijnen die evenwijdig met de y-as zijn, hebben een erg eenvoudige vergelijking, namelijk x = ...
Op de plaats van de puntjes komt een getal te staan. Omdat jouw lijn door (4,0) moet gaan, is het in jouw situatie dan ook x = 4. En inderdaad: alle punten op de verticale lijn door (4,0) hebben als eerste coördinaat 4, en vandaar dat we x = 4 vonden.
Voor lijnen die evenwijdig aan de x-as zijn, is het net andersom. De vergelijking is niets meer of minder dan y = ....
Moet de lijn bijv. door (3,7), dan wordt het dus y = 7.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 maart 2010



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3