De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken je van algoritme A003558 de uitkomsten?

In de reeks A003558 van 0-23 zijn de uitkomsten 0, 1, 2, 3, 3, 5, 6, 4, 4, 9, 6, 11, 10, 9, 14, 5, 5, 12, 18, 12, 10, 7, 12, 23.

Ik zou graag willen weten hoe deze suborde in gewone rekentaal uitgerekend wordt.

In Mathematica is het Suborder[a_, n_] := If[n1 && GCD[a, n]==1, Min[MultiplicativeOrder[a, n, {-1, 1}]], 0]; Table[Suborder[2, 2n+1], {n, 0, 100}, maar ik kom er niet achter hoe dat in zijn werk gaat.

Bram d
Iets anders - zaterdag 13 februari 2010

Antwoord

Het antwoord staat in de aantekeningen onder de rij: m is de de eerste macht van 2 die bij deling door 2n+1 rest -1 of 1 oplevert. In dit geval kan men die m vinden door te beginnen met x=2 en m=1 en dan de volgende loop te doorlopen:
als x=2n of x=1: stop, m is als gevraagd;
x:=2x; m:=m+1;
als x2n+1: x:=x-(2n+1);
herhaal

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 14 februari 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3