De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Permutaties of combinaties

Beste....

Deze som gaat over straatnamen. ER zijn 10 straten, namelijk ABCDEFGHIJ. Deze straten worden ingedeeld in 3 groepjes. (ABC, DEF etc)

1 Hoeveel groepjes van drie kun je maken?
Ik dacht hierbij aan 720 namelijk 10 permutatie3

2 Hoevaak komt in totaal A voor in alle groepen?
Deze wist ik niet

3 Er zijn twee mensen die krijgen twee bordjes met 3 straatnamen voor zich. Hoe groot is de kans dat zij twee dezelfde straten kiezen?

Alvast bedankt

LI
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 december 2009

Antwoord

1.
Je kiest eerste 3 straten uit 10, dan 3 straten uit 7, dan 3 straten uit 4 en je houdt 1 straat over. De drie groepen van drie straten kun je onderling ook nog verwisselen. Dat kan op 6 manieren dus je moet nog delen door 6.

$
aantal = {{\left( {\matrix{
{10} \cr
3 \cr

} } \right) \cdot \left( {\matrix{
7 \cr
3 \cr

} } \right) \cdot \left( {\matrix{
4 \cr
3 \cr

} } \right)} \large \over 6} = {\rm{2800}}
$

2.
Ik begrijp niet wat je hier bedoelt.

3.
Dat is me te vaag.

Dus ik denk dat je vraag 2 en 3 nog maar 's goed en vooral volledig moet formuleren. Dat zou sowieso wel handig zijn. Dit werkt niet echt, denk ik...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 11 december 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3