De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Staafdiagrammen

hallo ik had een vraagjeee..:

Hiernaast staat een lijst met de schoenmaten van de leerlingen van klas 3F
32 34 34 35 35 35 36 36 37 37 37 37 37 38 38 38 38 38 38 39 39 39 40 40 41 41 41 41 42 42 44 45
a) hoe groot is de mediaan? (ik denk 38+38:2=38)
b) bereken Q1,Q3 en de kwartielafstand (Q1=37+37:2=37)(Q3=39+40:2=39,5)(kwartielafstand=39,5-37=2,5)
en nu komen vragen die ik ECHT NIET SNAP:
c) hoeveel procent van de schoenmaten ligt tussen Q1 en Q3?
d) Hoeveel procent is kleiner dan Q1?

ik zou erg dankbaar zijn als jullie helpen:(

groetjes
Tannaz

tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 8 november 2009

Antwoord

Dat niet snappen zal best meevallen, gezien je resultaten met de eerste twee vragen. Als ik goed heb geteld, zijn er in totaal 32 waarnemingen gedaan.
Tussen Q1 en Q3 betekent een schoenmaat tussen 37 en 39,5.
Omdat er alleen hele maten in de lijst staan, tel je nu het aantal maten 38 en 39. Bedenk dat 'tussen' letterlijk genomen wordt: 37 ligt niet tussen 37 en 39,5.
Ik tel er in totaal 9.
En dan is nu de vraag hoeveel procent 9 van 32 is en ik weet zeker dat jij dat weet!

Voor de laatste vraag: tel gewoon hoeveel keer er een schoenmaat onder de 37 voorkomt. Dus alle maten 32, 35, 35 en 36 en dan weer kijken hoeveel procent dat van de 32 is.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 8 november 2009
 Re: Staafdiagrammen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3