De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansverdelingsfunctie opstellen

Hallo,

ik zit met de volgende opgave: stel dat een pistool op een eenheid afstand van een lange (oneindige) muur geplaatst is en roteert met constante snelheid. Een keer per omwenteling, op een willekeurig moment in de tijd, wordt het pistool afgevuurd.

Wat is dan de kansverdeling(P(x)) van schoten op de muur?

(Ik zie zelf niet hoe ik een beginnetje moet maken hiermee)

Groetjes!

Samuel
Student universiteit - zondag 6 september 2009

Antwoord

Hallo, Samuel.

Stel dat het pistool gesitueerd is in (0,0,0) en in 1 tijdseenheid 1 omwenteling maakt in het vlak z=0, en dat de muur ligt in het vlak y=1.
De loop wijst na t tijdseenheden in de richting (cos(2$\pi$t),sin(2$\pi$t),0).
Stel dat het schot met volgnummer k$\in\mathbf{N}$ valt op t=random(0,1).
Alleen indien t$\in$(0,1/2) zal de kogel de muur raken, en wel in het punt (cot(2$\pi$t),1,0), dus in het punt met x=cot(2$\pi$t).
Dus 1-2t=1-arccot(x)/$\pi$) is uniform verdeeld op (0,1), en t¯0 correspondeert met x$\to\infty$ en 1-2t1, en t1/2 met x$\to$-$\infty$ en 1-2t¯0.
Dit is dan de verdelingsfunctie F(x) van x, x$\in$(-$\infty$,$\infty$). De kansdichtheidsfunctie f(x) krijgt men door differentiëren.

Vragen welkom!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 september 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3