|
|
\require{AMSmath}
Normeringsvergelijking
Beste mensen, Ik had een klein vraagje over normeringsvergelijkingen. Ik weet wat een normeringsvergelijking is, namelijk een vergelijking dat ervoor zorgt dat alle xi's opgeteld gelijk aan 1 zijn. Maar ik snap bij het volgende sommetje niet hoe men aan de normeringsvergelijking komt: 12x1 = 6x2 + 6x3 + 6x4 + 6x5 + 6x6 de normeringsvergelijking hiervan is: 6 (1-x1) kan iemand mij uitleggen waarom? Alvast zeer bedankt voor jullie tijd en moeite !
Esther
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 21 mei 2009
Antwoord
Hallo, Esther. Als x1 + x2 + x3 + x4 + x5 + x6 = 1 (normeringsvergelijking) dan 6x1 + 6x2 + 6x3 + 6x4 + 6x5 + 6x6 = 6, dus 6x2 + 6x3 + 6x4 + 6x5 + 6x6 = 6 - 6x1 = 6(1-x1). Met de gegeven vergelijking 12x1 = 6x2 + 6x3 + 6x4 + 6x5 + 6x6 volgt 12x1 = 6(1-x1), en na nog wat rekenen x1 = 1/3. U hebt de opgave dus niet helemaal correct opgeschreven. In een vergelijking zit altijd het gelijkheidsteken "=".

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 28 mei 2009
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2023 WisFaq - versie 3
|