De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Franse kentekenplaten

Wij hebben een opdracht gekregen om uit te rekenen hoeveel verschillende kentekens je met het Franse systeem kunt maken.
Ook moeten we berekenen hoeveel parijse kentekens er mogelijk zijn.
We weten al dat een kentekenplaat met 4 cijfers begint (cccc) daarna 2 letters (ll) en tenslotte weer 2 cijfers (cc), dus cccc-ll-cc.
Voor de 2e vraag weten we dat Parijse kentekens op de cijfers 75 eindigen. We mogen daarbij van uitgaan dat je alle cijfers en letters kunt gebruiken.
We hebben het geprobeerd en willen daarom vragen of het goed is. Er zijn 10 cijfers mogelijk dus 10 x 10 x 10 x 10= 10000. Er zijn 26 letters dus 10000 x 26 x 26=6760000 x 10 x 10= 676000000. We weten niet met zekerheid of dit goed is.
Voor de 2e vraag hebben we dit : 10 x 10 x 10 x 10= 10000. 10000 x 26 x 26 =6760000. Ook hier hebben we twijfels.

Selim
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 10 mei 2009

Antwoord

De twijfel is onnodig, want het is helemaal goed. Alles onder de voorwaarde dat echt alle letters mogen meedoen en dat bepaalde combinaties niet uitgesloten worden, maar in de kansrekening is dat zelden de bedoeling.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3