De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Standaardafwijking

Potten jam worden machinaal gevuld. Het gemiddelde gewicht = 453 g. De manager wil dat 80% een gewicht heeft dat max. 5 g. afwijkt van de 453 g. Welke s moet gebruikt worden?

Bij 95% 2 s = 5 s = 2,5. Nu 80% Hoe moet dit?

Koen
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 april 2009

Antwoord

Als 80 % tussen de gewichtsgrenzen 448 gr. en 458 gr. moet vallen, dan zit er dus 10 % onder de 448 gram.
Voer nu in in het Y-scherm van je GR de functie
NormalCdf(-10^99,448,453,X) in waar X de gezochte standaarddeviatie voorstelt.
Neem als tweede functie Y = 0,10 (het percentage) en als window bijvoorbeeld 0 x 5. Voor het verticale window kun je volstaan met bijv. [0,1]
Intersection levert de gezochte X op, ongeveer 3,9.
Het kan overigens ook anders, namelijk met invNorm. Het hangt er maar vanaf wat je geleerd hebt en/of het makkelijkst vindt.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 april 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3