De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Combinaties

Beste,

Ik zit vast met het volgende probleem:

Een familie telt 12 kinderen, waarvan 4 meisjes. Op het huwelijk van Hugo en Nicole zullen alle meisjes bruidsmeisjes zijn. Geen van de jongens wil deze rol vervullen. Om hen te plagen zegt Hugo dat hij ten minste evenveel bruidsjonkers als bruidsmeisjes zal kiezen. Op hoeveel verschillende manieren kan hij dan de bruidsjonkers kiezen?

Ik heb deze opdracht met de combinatie formules opgelost,want de volgorde van de p elementen spelen hier geen rol.

Van de meisjes weten we al dat zij sowieso alle 4 gekozen worden maar bij de jongens moeten er zeker 4 zijn of meer die gekozen worden! Moet ik nu al n totale elementen 12 of 8 kiezen als ik wil gaan bepalen hoeveel jongens er gekozen worden?

Ik heb dit uitgerekend als n=12
Meisjes: combinatie van uit 4 uit 12= 495
jongens: combinatie van 8 uit 12= 495
Als ik voor n=4 bij meisjes: 1
als ik voor n=8 bij de jongens, dan wordt dit 4 uit 8: 70

Ik zou ook 8·7·6·5 kunnen doen als ik de kans voor de jongens bereken!

Welke oplossingsmethode is dan het beste?
Of bestaat er nog een andere?

M.V.G.

fréder
3de graad ASO - zaterdag 28 maart 2009

Antwoord

Je lijkt uit het oog te verliezen dat het niet vaststaat hoeveel jongens er zullen worden gekozen, alleen dat het er minstens 4 zullen zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 28 maart 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3