De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Domein en bereik bepalen

Dit wordt me hier op een woensdag voorgeschoteld en ik kan het onmogelijk oplossen...
Je moet het domein en het bereik van de volgende reële functies bepalen.
f1(x)=-3x-2
f2(x)=[x]
f3(x)=-1:2x
f4(x)=x:5

Loïc W
2de graad ASO - woensdag 18 februari 2009

Antwoord

Het domein van een functie is de verzameling originelen (x-waarden) waarvoor een beeld (y-waarde) kan berekend worden.

Dat geeft bij geen enkele functie (1 t/m 4) een probleem, dus het domein is steeds .

Het bereik is de verzameling van de mogelijke beelden (y-waarden) van de functie. Dat is in dit geval niet zo ingewikkeld lijkt me. Bij f1, f3 en f4 kan je 'krijgen wat je hebben wilt' dus daar is het bereik steeds .

Als je met [x] bedoelt 'afgerond naar het dichtstbijzijnde hele getal' kan je als beeld alleen een geheel getal krijgen. Het bereik van f2 is dus .

Dat was te doen toch?P.S.
Als je f3=-1:2x opvat als f3=-1:(2x) dan is het domein uiteraard anders...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 19 februari 2009



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3